Yorkiball

Yorkiball

A Jorkyball története

A Jorkyball egy új, izgalmas és rendkívül akciódús, négy játékos által játszható, futball-alapú, beltéri játék. Franciaországból, Lyonból származik, ahol a 80-as évek végén egy futball-kedvelő benzinkutas szabad óráiban 3 munkatársával egy üres szobában, kis kapura 2-2 elleni játékkal mulatta az időt.

A kezdetben bemutatókon, sportrendezvényeken népszerűsített játék sorsa az 1990-es olaszországi labdarúgó világbajnokságon vett komolyabb fordulatot, amikor a világeseményt megelőző rendezvényeken immár szélesebb körben vált ismertté az új sport. Ezt követően előbb Olaszországban, Spanyolországban, Angliában, majd az Egyesült Államokban (2002) Mexikóban (2003) és Portugáliában (2004) is létrejöttek az első klubok.

A fenti eseményekkel párhuzamosan megalakult az új sportág népszerűsítéséért, valamint az immár nemzetközi szinten is jegyzett események szervezéséért és lebonyolításáért felelős nemzetközi szervezet, a FIJA (Federation of International Jorkyball Associations). Innentől kezdve a játékosok, klubok és a nemzetközi versenyek száma ugrásszerű növekedésnek indult; mára nem múlik el év komolyabb nemzetközi verseny nélkül. Tavaly a nemzetközi Jorkyball vérkeringésébe frissen belépett Japán volt a világbajnokság házigazdája, de a korábbi – zömében európai – világversenyeket követően már a tavalyelőtti torna is Kanadában, Montrealban került megrendezésre számos új szereplő részvételével (Izrael, Lengyelország, Belgium, Málta, India).

 

A Jorkyball jellemzői:

A játékot egy 5×10 méteres, speciális borítású pályán játsszák 2×2 fős csapatokban, ahol az egyik játékos a kapus, és a védő; a másik pedig a támadó szerepét tölti be. A méretei, elrendezése és szabályai alapján a squash, a tenisz, és részben a biliárd jellemzőit tömörítő, alapvetően futball alapú Jorkyball – köszönhetően méreteinek és annak, hogy a pályát határoló függőleges felületeket mandiner lövésekre lehet használni – rendkívül gyors iramú játékra ad lehetőséget. A sebesség és a gyakori irányváltoztatások miatt a Jorkyball kimagasló az erőnlét fejlesztése terén. A hasonló jellegű mozgásformákkal ellentétben itt ugyanakkor jóval kisebb a sérülés kockázata, mivel a játék szabályai nem engedik a játékosok közötti fizikai kontaktust, sőt,

A játék népszerűségében ma – amikor egyre nehezebb 10-12 ember idejét összeegyeztetni egy kispályás mérkőzéshez – nagy szerepet játszik az a tény is, hogy 4 ember elegendő hozzá.

Fent ismertetett tulajdonságai mellett az is közrejátszik a sport egyre nagyobb térhódításában, hogy a pálya adottságai miatt a meccsek rendkívül látványosak. A pálya 4 oldalából minimum 1 (az Aquarium típusú pálya esetén az összes) átlátszó plexiből készül, így a játék mozzanatai kívülről is jól követhetőek.

A Jorkyball pálya, a játék szabályai:

A pálya méreteihez igazodva a kapu is (1.10 x1.10 m) és a labda is kisebb a nagyobb pályán játszott futballkapuhoz- és labdához képest.

A pontozás részben a tenisz pontozását követi; a 2 nyert szettig tartó mérkőzésen a 7 gólt előbb elérő csapat nyeri a szettet.

A pálya felfestése teljesen egyedi. A kiindulási zónában kizárólag a hátvéd tartózkodhat, ha viszont ezt a részt elhagyja a labda, már nem viheti vissza azt a számára védettséget nyújtó vörös zónába. Előre sem mehet a védő akármeddig, csak a középső vörös zóna félpályát jelző vonaláig, illetve a zóna végét jelzőig, viszont ha átlépi a felezővonalat, akkor a szabály szerint lőnie kell. A csatár – a két kiindulási zóna kivételével – az egész pályán mozoghat.

 

Jorkyball Magyarországon:

 
Magyarország korán bekapcsolódott a mozgásforma nemzetközi vérkeringésébe, ennek megfelelően kialakult az az infrastruktúra, versenyrendszer, amely vonzotta a jorkyzni vágyó játékosokat. Ennek megfelelően korán jöttek az első kimagaslóbb nemzetközi eredmények is. A jorkyball-t nemzetközi szinten a mai napig franciák és az olaszok uralják; kevés babér terem más nemzetek válogatottjainak, klubcsapatainak. Ezért is számít jelentős eredménynek, amikor más csapatok is a dobogóra állhatnak.

A játék szabályai:

A Jorkyball szabályai úgy lettek kialakítva, hogy a játék gyors, eseménydús, látványos és minél sérülésmentesebb legyen. A pálya kialakításának következtében – egyes esetekben annak mind a négy oldala átlátszó – a Jorkyball igazi nézőcsalogató mozgásforma.

 • Kettő kétfős csapat játszik egymás ellen, ahol az egyik játékos a támadó, a másik pedig védekező feladatokat lát el. A csapat nevezhet egy cserejátékost is. A játékosok szerepe szettenként változik.
 • A meccseket három szettre játsszák, a szett megnyeréséhez 7 pontot kell elérni. Aki előbb eléri a két nyert szettet, megnyerte a mérkőzést.
 • A támadó szinte a pálya egész hosszában szabadon mozoghat, csak az ellenfél egy méteres kapu előtti területére nem léphet. A védőnek saját térfelén kell maradnia, kivéve ha saját térfelén labdát szerez.
 • A mérkőzés elején sorsolással döntik el, melyik csapat kezd. Gólt követően a gólszerző csapat hozhatja játékba a labdát, amit az 1 méteres védekező vonalra helyezve kell megtenni. A labda akkor kerül játékba ismét, ha túlmegy a felezővonalon.

Szabálytalanság esetén az a csapat, amelynek játékosával szemben szabálytalankodtak, büntetőt lőhet. A büntetőt a támadó játékosnak kell elvégezni a felezővonalról úgy, hogy a másik csapat védekező játékosa megpróbálhatja blokkolni a lövést.

A következő esetekben jár büntető:

 • A csatár átlépi az ellenfél 1 méteres védekező vonalát,
 • A védő olyankor lépi át a felező vonalat, amikor nem a ő szerzett labdát a saját térfelén.
 • A játékos megállítja a labdát.
 • A játékos csípője fülé emeli a lábát.
 • A játékos keze, vagy térde megérinti a földet.
 • Az egyik csapat 7 másodpercet meghaladó ideig tartja a labdát saját térfelén.
 • Hazaadás esetén, amennyiben a védő a saját 1 méteres vonalon belül valóban hozzá is ér a labdához. Ha hagyja azt visszapattanni a falról, és a labda elhagyja a területet, a játék folytatódhat.
 • A játékos szándékos szabálytalanságot követ el.
 • A következő szabálytalanságok esetén a másik csapat három büntetőt lőhet, illetve ha előbb gólt lő, a büntetőrúgás befejeződik:
 • a játékos szándékosan ér kézzel a labdához
 • a játékos véletlenül ér kézzel a labdához, ami áthalad a gólvonalon
 • szándékos szabálytalanság esetén

A sárga lap gólt ér a vétlen csapatnak, piros lap esetén a vétlen csapat nyeri a szettet.

 

A pálya:


A Jorkyball termékcsalád jelenleg ötfajta beltéri, valamint kétfajta mobilpályát foglal magába.
Az új mozgásforma sikerének egyik fő oka a pálya kialakítása. Az 5×10 méteres pálya látványos, dinamikus játékra ad lehetőséget. A pálya oldalait – ezekből pálya típusonként eltérő számú átlátszó – mandínerre lehet használni, ami olyan, mintha minimum egy további játékos is rendelkezésre állna. Ellentétben a futballal, itt jóval nagyobb a rutin szerepe, mint a természetes adottságoké. A megfelelő szögben történő mandíner rúgásokban ugyanolyan rutint kell szerezni a kezdőknek, mint azok kivédésében. A pálya felülete puha, a sérülés veszélye minimális.  

 

 

Pályatípusok:

Amint látható, a pályák között elsősorban az oldalfalak anyagában van eltérés. Az átlátszó, plexiből készült – és ezért drágább – falak lehetővé teszik, hogy egy-egy versenyen a közönség minél könnyebben tudja követni a játék menetét. Nemzetközi verseny olyan létesítményben tartható, ahol minimum három pálya rendelkezésre áll. Ez azért is fontos, mert a fiatal sportág esetében jelenleg egy rendezvényen kerülnek megrendezésre a válogatottak, és a klubok versenyei.

 

A labda:

A jorkyball-ban használatos labdát kifejezetten a mozgásformára jellemző dinamikus játékra, és persze a pálya méreteire fejlesztették ki.

Átmérője 48 és 49 cm., súlya pedig 210-220 gramm között mozog. Rugalmasságát négy gumi és poliészter réteg biztosítja. A versenyeken a labdákat 0.2 és 0.4 bar nyomásra fújják fel.

 

A Jorkyball fiziológiai és pszichés hatásai:

Elsőrangú stressz levezető

A mozgás, különösen a csapatjátékok, elvonják figyelmünket a nyugtalanító érzésektől. Ez ugyan szinte minden mozgásformáról, a gólra játszott labdajátékról különösképpen elmondható, a jorkyball-ra mégis hatványozottan igaz. A puszta mozgáson túl a sportban való sikeresség, egy-egy igazán jól sikerült megoldás elfeledteti a játékossal a napi rutinnal járó bosszúságokat. Az 5×10-es pályán, különösen a mandínerek segítségével, képessé válunk olyan megmozdulások végrehajtására, amilyeneket nagy pályán nem, vagy csak nagyon hosszú gyakorlás után tudnánk kivitelezni. Ezek a pillanatok még sokáig megmaradnak emlékezetünkben és jóérzéssel töltenek el minket.

Izomfejlesztő mozgás

A jorkyball-ban a technikai készségek mellett nagy szerepe van a gyorsaságnak, a hirtelen irányváltásoknak is. A nyers erő is fontos, mert a labdát egy igen kisméretű kapuba kell bejuttatni, ami erős lövéssel érhető el leginkább. A rendszeres játék ezeket a készségeket, képességeket nagymértékben fejleszti, ezért a jorkyball izomfejlesztő mozgásforma.

 

Javítja a koordinációt

Mint gyors és gyakori irányváltásokat követelő mozgásforma, a jorkyball javítja a koordinációt. A játékosoknak minden pillanatban tisztában kell lenniük a labda irányával, az ellenfél kapuja, valamint saját pályán belüli elhelyezkedésével. Enélkül lehetetlen pontosan lőni, eredményesen helyezkedni. A térbeli tudatosság – az, hogy adott pillanatban hol vagyunk, milyen irányba mozgunk, milyen más tényezőkhöz (az ellenfél játékosa, a pálya oldalfala stb.) kell igazítanunk mozdulatainkat, mind-mind fejlett koordinációt követelnek, és alapoznak meg megfelelő rendszerességű játék esetén.

 

Fejleszti ruganyosságunkat

Csakúgy, mint a futballnál, a jorkyball esetében is fontos szerepe van annak, mennyit van nálunk a labda. A labdabirtoklás ugyanakkor jóval nehezebb gyors mozgás, irányváltoztatás, egymáshoz közel lévő oldalfalakról visszapattanó labdák esetén. Ilyenkor nagy szerep jut a ruganyosságnak, annak, hogy mennyire gyorsan, milyen távolságba érünk el lábunkkal, hogy a labdát birtokolhassuk. Ehhez jó ízületekre, inakra van szükségünk, amiket a játék amúgy is fejleszt. Fontos, hogy megfelelő bemelegítés előzze meg a játékunkat, enélkül ugyanis a jorkyball épp ellenkezően hat, rombolva ízületeink állapotát.

A leghatékonyabb kalóriaégető mozgásformák közé tartozik a jorkyball. A futás, a gyors és gyakori irányváltások, a játék folyamatossága – a jorkyball-ban sosincs kinn a labda – mind alkalmassá teszik a mozgásformát arra, hogy segítségével megszabaduljunk súlyfeleslegünktől.

 

Segít a gyors döntéshozatalban

A gyors tempójú mozgásoknál nincs idő töprengeni a legjobb lehetséges manőveren. A rutin mellett a gyors gondolkodás, döntéshozatal is megalapozza a játékban való sikerességet. Mivel a pálya oldalai is „játékosokként” vehetők számításba, a jorkyball a legkombinatívabb mozgásformák közé sorolható. A gyorsaságon alapuló, soktényezős játék alkalmas arra, hogy megtanítson minket szorongatott helyzetben is rövid idő alatt helyes döntéseket hozni.